Pegant una mirada per alguns dels blogs que solc llegir, he trobat un article amb informació relacionada amb l’agència de la Gran Bretanya de meteorologia, The Met Office. Com ja va fer AEMET, The Met Office pronosticà un hivern suau i més bé escàs de precipitacions. Evidentment, ambdós van errar. The Met Office va reconeixer el seu error en una nota que ells mateixos publicaren. AEMET no ho ha fet, ni espere que ho facen.

Pose a continuació dos extractes, a diferents dates, que aparegueren en la pàgina web del The Met Office:

-25 de setembre de 2008:

“The Met Office forecast for the coming winter suggests it is, once again, likely to be milder than average.
Seasonal forecasts from the Met Office are used by many agencies across government, private and third sectors to help their long-term planning.”

Traduint, pronosticaven un hivern més suau que la mitja.

-3 de març:

“The UK had its coldest winter for 13 years, bucking a recent trend of mild temperatures, the Met Office has said.
The average mean temperature across December, January and February was 3.1C – the lowest since the winter beginning in 1995, which averaged 2.5C.”

O el que és el mateix, l’hivern ha estat el més fred dels últims 13.

Per la seva part, AEMET, per boca del seu portaveu, va dir açò:

“El otoño que termina ha sido especialmente húmedo y frío (el noveno más frío desde 1965), pero el invierno la mitad occidental de la península, y con temperaturas por encima de lo normal. que comienza este domingo será seco, sobre todo en

Así lo ha puesto de relieve el portavoz de la Agencia Estatal de Meteorología, Ángel Rivera, quien ha hecho balance del año 2008, y ha adelantado la predicción meteorológica para estas Navidades y para el primer trimestre del año”

Font: http://www.20minutos.es/noticia/437427/0/invierno/seco/calido/

Encertar no han encertat. Desembre presentà una anomalia negativa en les temperatures. Gener, el mateix. Febrer ha estat en la mitja. En aquest hivern s’han assolit molts rècords que feia anys que estaven establerts. També s’han batut rècords de dies de neu a les capitals.

En quant al caràcter de la precipitació, doncs sec és la forma més oposada de descriure el que hem tingut. Prou ha estat que AEMET pronosticara poca precipitació per a la façana atlàntica per a què fos al contrari. Entre gener i febrer els acumulats a la façana atlàntica no baixen de 200 mm. A Galicia, Asturies, Cantabria i Euskadi les dades superen fàcilment els 300 mm. A Hendaya, frontera amb Guipúscoa per la part francesa, superen els 400 mm. En punts interiors de Galícia, es superen els 600 mm, com és el cas de Fornelos de Montes. A Cadis, per exemple, des de setembre acumulen més de 2000 litres en alguns punts, cas de Grazalema.

I així podríem seguir durant hores.

Les meves conclusions son dues:

1)Els models matemàtics que utilitzen no serveixen per a gran cosa de moment, com per anar pronosticant el clima a tants anys vista.

2)Parteixen d’una idea preestablerta, d’escalfament clar, i la publiquen. Després diuen que utilitzen models matemàtics.

Etiquetes: ,


One Response to “AEMET, The Met Office i els seus pronòstics”

  1.   cfc certification Says:

    I like this post, enjoyed this one thankyou for putting up.

Leave a Reply


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 7 14 ?